luni, 20 mai 2019

Lalele- tradiții și simboluri

Motto:
„Florii i se cere parfum, iar omului politețe” (proverb)

Majoritatea lalelelor sunt originare din habitaturile stepelor Asiei. A călătorit spre Europa împreună cu turcii nomazi care au îndrăgit-o pentru culoare și grație.
Această ”tulipa agenensis” este originară din nord-vestul Iranului. A cunoscut un mare succes ca plantă ornamentală în Persia medievală; este menționată în povestile persane din ”O mie une de nopți”ca floare a iubirii și în catrenele lui  Omar Khayya. Apoi , începând cu sec. al XVI-lea , se răspândește în Europa, în Turcia, în țările din Levant și în Tunisia.
În Israel și Siria ”tulipa agenensis” este o plantă sălbatică.


Persanii și turcii au numit-o ”laleh”. Numele de ”tulipa ”este latin, adaptat după  cuvântul persan ”dulband” din care se trage cuvântul  turcesc“tülbent” (turban).
În epoca sultanului Suleyman Magnificul, otomanii au început să cultive lalele într-un mod mai organizat, până atunci floarea răspândindu-se în forma sa sălbatică.
În Imperiul Otoman laleaua roșie a devenit un simbol al bogăției și puterii.


În Olanda au fost aduse pe la mijlocul secolului al XVI-lea (       ).Olanda a fost cel mai mare cultivator si furnizor de lalele timp de sute de ani.  Între anii 1634 si 1637existat o adevărată obsesie pentru aceste flori.
În Franța lalelele au apărut în prima jumătate a secolului XVII (1600-1610), bulbii fiind aduși din Flandra.
In jurul anului 1600,doamnele nobile din Franța purtau corsaje cu lalele și rochii din materiale pe care erau imprimate aceste flori.
S-au răspândit în special în Lot-et-Garonne și mai puțin in alte departamente din Aquitaine și regiunile din Midi-Pyrénées și  Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Dacă în Franța interesul pentru lalele a scăzut cu timpul, Olanda a păstrat pasiunea pentru cultivarea lor pe suprafețe întinse. Lalele olandeze pot fi admirate la Keukenhof Gardens, Lisse , Amsterdam, Noordoostpolder, Noordwijkerhout.



Tot din perioada maniei lalelelor datează şi mitul lalelei negre. O astfel de floare nu a existat, de fapt, niciodată, şi cel mai probabil nici nu va exista vreodată, susţin specialiştii, dar legenda aceasta a căpătat amploare în secolul al XIX-lea, după publicarea romanului ”Laleaua neagră”, semnat de Alexandre Dumas tatăl şi ecranizat ulterior, în 1964, cu Alain Delon în rolul principal.
Cu toate că s-au făcut progrese mari în hibridarea lalelei, iar culorile s-au apropiat foarte mult de negru, acestea nu sunt, totuşi, un negru total, pentru că această culoare nu va putea fi obţinută niciodată.
S-au obținut  lalele de un mov închis, aproape, foarte aproape de negru, dar nu negru complet.
Cele mai spectaculoase lalele negre sunt reprezentate de soiurile ”Queen of Night”, ”Burgundy”, de culoare mov-violet închis, ”Black Parrot”, ”Black Diamond”, cu exteriorul maro-roşiatic, având vârfurile mai închise, iar interiorul mov şi ”Black Hero”, de o culoare maro-roşiatic

”Black Diamond”,                                ”Queen of Night”, 

Semnificatie si simboluri

*Există mai multe păreri referitoare la simbolistica lalelelor, considerându-se că această floare reprezintă atât trăinicia sentimentelor, cât şi vanitatea. Fiind de o frumuseţe trecătoare, lalelele simbolizează şi autoamăgirea sau iluzia.
*Laleaua rosie este un simbol al iubirii pasionale. Datorită culorii sale, dintotdeauna a fost asociată cu dragostea. Oferită persoanei iubite, aceasta poate transmite mesajul "crede-mă".
* In simbologia Feng Shui, laleaua roșie este aducătoare de faimă și succes, asa că este bine să avem un, buchet de lalele roșii prin casă. Pe lângă iubire, sunt și un simbol al bogăției.
* Este, totodată, un simbol al reînvierii naturii și de aceea împodobește de multe ori  coșulețețle cu ouă de Paști.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu