Crini:
1. Crinul regal
Este numit și”floare de basm”
2. Crinul alb
l-a ascuns în niște tufari pe Hercule, al cărui tată era Zeus. Dar Athena, care cunoștea origina divină a pruncului, a condus-o pe Hera anume la locul unde fusese ascuns copilul. Micuțul era atât de frumos, încât i-a plăcut zeiței, care, în calitate de protectoare a tuturor nou-născuților, hotărî să-l alăpteze la sânul ei.
Hercule însă, simțind în persoana zeiței un dușman, o mușcă de sân și ea l-a respins din brațe. Laptele divin țâșni și, vărsându-se pe cer, a format Calea lactee. Câteva picături, căzând pe pământ s-au transformat în crini. De aceea grecii numeau crinii ”trandafirii Herei.
Crinul alb e un simbol al purității, de aceea la greci și romani mirele și mireasa erau încununați cu coroane din crini și spice de griu în semn de curățenie și bogăție.
***
În mitologia germanică, Thor, zeul tunetului, era reprezentat ținând în mâna dreaptă un fulger, iar în stânga un sceptru împodobit cu crini.
În Franța, floarea de crin este simbolul regalității.
***
3. Amaryllis
Sunt flori originare din America de Sud. Există în variante de alb, roșu și în diferite nuanțe obținute prin încrucișare. Fac parte din familia Liliacaee.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu