miercuri, 25 septembrie 2013

Crinii și legendele lor



Crini:

1.  Crinul regal
Este numit și”floare de basm”

2. Crinul alb
       O legendă grecească spune, că Alcmena , regina Tebei,  temându-se  de gelozia si răzbunarea Herei
l-a ascuns în niște tufari pe Hercule, al cărui tată era Zeus. Dar Athena, care cunoștea origina  divină a pruncului, a condus-o pe Hera anume la locul unde fusese ascuns  copilul. Micuțul era atât de frumos, încât i-a plăcut zeiței, care, în calitate de protectoare a tuturor nou-născuților, hotărî să-l alăpteze la sânul ei.
Hercule însă, simțind în persoana zeiței  un dușman, o mușcă de sân și ea l-a respins din brațe. Laptele divin țâșni și, vărsându-se pe cer, a format   Calea lactee.  Câteva picături, căzând pe pământ  s-au transformat  în crini. De aceea  grecii numeau crinii ”trandafirii Herei.
Crinul alb e un simbol al purității,  de aceea la greci și romani mirele și mireasa erau încununați  cu coroane din crini și spice de griu în semn de curățenie și bogăție.
***
 În mitologia germanică, Thor, zeul tunetului, era reprezentat ținând în mâna  dreaptă un fulger, iar în stânga un sceptru împodobit cu crini.
În Franța, floarea de crin este simbolul regalității.
***
3. Amaryllis 
Sunt flori originare din America de Sud. Există în variante de alb, roșu și în diferite nuanțe obținute prin încrucișare. Fac parte din familia Liliacaee.

 

4.Crinul pestriț

   

Crinul pestriț era considerat de alchimiști ca plantă de origine divină și era numit ”rădăcina de aur”. În Siberia dăinuie o credință : cel care se atinge de un asemenea crin devine puternic, îndrăzneț și viteaz, deoarece această floare a crescut din inima unui cazac căzut în luptă. De aici se trage denumirea lui siberiană-”inimă înflăcărată”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu