miercuri, 24 octombrie 2012

Legende despre trandafir ( I )Trandafirul este menționat pentru prima oară într-o însemnare sumeriană străveche. Textul spune că un mic număr de arbuști a fost aduși de regele akkadian Sargon I, dintr-o expediție militară intreprinsă dincolo de Tigru, și plantați apoi în grădina sa.
Persanii au o poveste tragică despre trandafirul rosu: o privighetoare, îndrăgostita de un trandafir alb, l-a îmbrățișat atât de strâns, încât spinii i-au străpuns inima și sângele a colorat în roșu floarea .Motivul privighetorii și al trandafirului este foarte des întâlnit în poezia persană. Această poveste persană l-a inspirat și pe Oscar Wilde atunci când a scris povestea "Privighetoarea și trandafirul".
***
 Responsabil cu aducerea trandafirului în Europa se pare că este Alexandru cel Mare, care, după un război în Persia, a adus cu el nenumărate comori, printre care și trandafirul. Herodot nespune că Midas, regele mitic, a adus floarea pe pământ grecesc.
În Grecia trandafirul era simbolul dragostei și al frumuseței.Grecilor le plăceau ghirlandele de trandafir , ei împodobeau cu trandafiri carul de luptă al soldatului , ce se întorcea victorios din război, îi presărau drumul cu trandafiri. Coroana de trandafiri împodobea capul miresei , iar cărarea ce ducea spre casa ei și așternutul nupțial erau presărate cu petale parfumate de trandafiri.
***
O altă legendă grecească spune că trandafirul ar fi fost destinat sa fie cea mai frumoasa floare. Zeița florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte dragă ei, și a vrut ca noua floare să nu aibă pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalți zei ca fiecare să-i dăruiască câte ceva din atributele lor:
Dyonissos i-a dăruit parfumul amețitor, Cele trei Grații i-au dat strălucirea, veselia și farmecul. Zephyr, vântul de primăvară, a dat la o parte norii pentru ca Apollo să-l lumineze și să-l înflorească. La urmă, Ares, zeul războiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea să își poată apăra frumusețea.
***
Trandafirul, ca floare a dragostei, trebuia să fie asociată si Afroditei. După cum afirmă Anacreon, trandafirul a luat ființă din spuma albă ca laptele, care învelea corpul Afroditei, când zeița dragostei a ieșit din unda mării, înconjurând-o ca o ghirlandă.
***
Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi născut dintr-un surâs al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, săgeti metamorfozate ale zeului-copil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu