sâmbătă, 27 aprilie 2013

Legenda liliacului

Motto:
”Veniți, privighetoarea cântă
Și liliacul e-nflorit”
 (Al. Macedonski)


Patria liliacului este Persia. Această floare are o legendă plină de poezie.

Odată, prin aprilie, când pământul aștepta cu nerăbdare darurile cerești, Flora, zeița florilor și a tinereții, s-a dus să-l deștepte pe Soare, ca să poată vedea mai curând veșmântul fermecat al copacilor, să audă cântecul păsărilor, să se cufunde în marea de flori parfumate. Auzind chemarea Florei , soarele, în tovărășia zeiței Iris, frumoasa sa soție, a coborât pe pământ.

Amestecând razele multicolore ale curcubeului cu cele aurii ale soarelui, zeița florilor și a tinereții a început să stropească cu acest amestec pășunile, câmpiile, copacii. Oriunde cădeau asemenea stropi, pe loc apăreau clopoței albaștri, steluțe bătând în roz, felinare purpurii, umbreluțe aurii. Când a ajuns pe tărâmurile de nord ale pământului, a văzut cum culorile curcubeului se terminaseră. Îi rămăsese doar un pic de liliachiu.

Atunci, Flora a început să stropească pământul cu această culoare. Pe locurile în care cădeau stropii, apăreau florile de liliac. Iată de ce, liliacul nu înflorește, nicăieri, atât de abundent ca în țările nordice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu