vineri, 8 noiembrie 2013

Zambile - legende și simboluri


Zambila, iacintul, (Hyacinthus orientalis) este o plantă, perenă, care este originară din Orientul Mijlociu, (Turcia,  Bagdad și Alep). S-a răspândit în toată lumea. Florile sale, grupate câte 5-10 pe o tijă subțire, au cele mai diverse culori. alb, roz, albastru, violet, purpuriu, galben, portocaliu, roz piersică, roșu, violet...
Zambila cultivată s-a născut după 400 de ani  de selecție minuțioasă.
Se spune că cele mai frumoase sunt zambilele olandeze cultivate în ”orașul florilor” Haarlem.
O legendă greacă ne povestește că Hyacinthus,( care înseamnă ”piatră nestemată”, giuvaer), fiul regelui Spartei Amyclos, era un tânăr de o frumusețe rară și era protejatul zeului Apollo. Într-o zi, pe când se antrena la aruncarea discului, a fost lovit din gelozie, de Zephyrus și a murit. Îndurerat, Apollo a creat din sângele tânărului Hyacinthus o minunată floare care i-a păstrat numele.


O altă legendă vorbește despre un vas  genovez care a naufragiat, din care  a căzut o lădiță de zambile care, plutind spre coasta Țărilor de Jos  au ajuns la mal și găsind condiții prielnice s-au prins iar  plaja s-a umplut de zambile înflorite. Localnicii , încântați de  așa minune, de parfumul florilor și de culorile lor pastelate le-au strămutat și cultivat  în grădinile lor.
Florile de zambilă erau dedicate zeului Apollo, zeul soarelui și al artelor. Erau prezente în competițiile sportive și simbolizau îndrăzneala, impetuozitatea,semeția.
Zambila albastră semnifică constanța în iubire, iar cea roșie semnifică veselia.
Zambila galbenă semnifică gelozia iar zambila albă este simbolul frumuseții netănuite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu