joi, 25 aprilie 2019

Orhidee- legende și simboluri

 Plantele cu parfum regal


În urmă cu peste 1500 de ani, chinezii numeau orhideele „plantele cu parfum regal” și însuși Confucius a scris că „plăcerea de a revedea după o lungă absență un prieten drag poate fi comparată cu aceea pe care o simțim atunci când intrăm într-o cameră plină cu orhidee”.
Potrivit unei legende din Grecia Antică, Orhis era un tânăr foarte pasional, fiu al unei nimfe, de la care a moștenit frumusețea, și al unui satir, de la care a moștenit dorința fizică. În timpul unei festivități dedicate lui Bachus, zeul vinului, Orchis a sedus o preoteasă. Zeii l-au pedepsit, însă, pe tânărul pasional și l-au condamnat să fie sfâșiat de animalele sălbatice. Trupul său a fost transformat, însă, într-o plantă gingașă: orhideea.
În Grecia antică se foloseau orhidee în ritualuri închinate zeiței Demeter(zeița recoltei) și erau considerate sacre.
            Ohidee din Hawaii

Orhideele sunt un simbol al purității, perfecțiunii și feminității. Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China. Orhideele pot fi găsite mai ales în pictura și literatura chineză. Zhen Sixiao (dinastia Yuan) a făcut din orhidee un simbol al patriotismului, iar în timpul dinastiei Ming orhideele au devenit simboluri și mai puternice.
O legendă din Japonia antică spune că orhideele puteau fi găsite în natură doar de către acei războinci care îsi dovedeau vitejia.
În secolele XVIII-XIX a început mania orhideelor și în Europa de vest.
Linden a fost un renumit cultivator de orhidee în Belgia, iar catalogul său comercial ”Lindenia” este și astăzi o valoare, prin numeroasele sale desene de orhidee exotice.

Orhidee din Insulele Philippine

Exoticele orhidee sunt, ca și trandafirii, cele mai apreciate flori atunci când vine vorba de un buchet sau un aranjament cu adevărat spectaculos pentru o persoană specială.
Cele mai multe dintre orhideele pe care le dăruim astăzi și-au căpătat valențele simbolice cu precădere în perioada victoriană dar ele aveau numeroase semnificații încă din antichitate.


Orhideea albă  exprimă ideea de inocentă, frumusete pură si eleganță și  este asociată cu iubirea dezinteresată, cu iubirea pură sau dragostea ajunsă la maturitate. Orhideele albe pot fi oferite, astfel, oricărei femei din cadrul familiei și nu numai.
Orhideele roșii simbolizează seducția, însă pot întruchipa și suferința pricinuită de iubire. În plus, ele pot semnifica admirația și respectul.

***
Orhideea galbenă este o floare care simbolizează dorința unui nou început. Prin urmare, este un cadou ideal și un prim pas în repararea unei relații sau ca gest de împăcare după o discuție aprinsă. În același timp, orhideea galbenă este mesagerul prieteniei și transmite gânduri calde, luminoase.
Despre orhideea roz se spune că este cadoul ideal pentru perechile care aniversează fie 14, fie 28 de ani de la căsătorie dar și pentru mămicile tinere care au fetițe.
Orhideea de culoarea lavandei simbolizează grația, aprecierea sinceră, eleganța și feminitatea. Un astfel de buchet transmite mesajul recunoștinței, dar și cel al nobleții. Cine oferă cuiva un astfel de buchet de flori își exprimă sentimentul de admirație și respect pentru persoana care îl primește.




Simetria orhideelor le face să fie asociate cu perfecțiunea și frumusețea. În Marea Britanie, în Epoca Victoriană, orhideele erau oferite celor mai frumoase femei, iar chinezii din Antichitate considerau că orhideele simbolizează perfecțiunea omenească.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu