duminică, 14 iulie 2019

Orhidee. O legendă și o poezie


Orhideele au inspirat numeroase mituri. Literatura chineză menționează în jurul anului 800 I.C. o floare în Shih Ching (Cartea Poeziilor), care este foarte probabil Spiranthes sinensis (spirantele chinezești).
Referiri la orhidee s-au găsit și în Rig Veda (text antic din India, 1550-1000 I.C.).
Filozoful și botanistul grec Theophrastus (372 - 286 I.C.), care a lucrat cu Aristotel, discută despre orhidee și folosește pentru prima oară numele „Orchis” într-un context științific.

Spiranthes sinensis (spirantele chinezești).

Ion Barbu și Calypso bulbosa

Calypso bulbosa, o orhidee care crește în condiții de neimaginat pentru o floare (aproape de polul nord).
Poezia "Riga Crypto si Lapona Enigel", de Ion Barbu, poate fi interpretată din perspectiva unui mit din Laponia despre o orhidee: Calypso bulbosa. Poeziile lui Barbu sunt printre cele mai enigmatice poezii ale literaturii române, și este posibil, ca o astfel de interpretare să fi scăpat criticilor din lipsă de informații.

În mit este vorba despre o ciupercă și orhideea Calypso bulbosa. 
Ciuperca reprezintă omul de geniu enigmatic (poate de aici numele "Riga Crypto"), care este neânțeles și trăiește ascuns în "subteranul societății". El este considerat o ființă inferioară, o ciupercă, și nu poate străluci decât printr-o floare deosebită: Calypso bulbosa, o orhidee deosebită și misterioasă, frumoasă și rară, care trăiește aproape de polul nord, în condiții de neimaginat pentru o floare. Acestă ființă enigmatică, refuză regele ciupercilor, pentru că, deși în lumea lui el este o elită, în lumea ei, el nu poate străluci. El nu reușește să se apropie de minunata floare, care trăiește în lumea ei cu reni și zăpadă. În final, trebuie să se mulțumească cu o măselariță, o plantă comună.

Calypso bulbosa. 

La lectura poeziei, se pot descoperi multe legături între acest mit și povestea pe care o prezintă Ion Barbu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu