joi, 16 octombrie 2014

Crizanteme - Povești și simboluri ( I )

Crizantemele, numite și tufănele, dumitrițe, margarete de toamnă, sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae, native Asiei și Europei de nord-est.(Wikipedia)


Până la sfârșit de  secol XV , englezii le-au numit “ gălbenelele porumbului” . Odată cu importarea lor din Orien, au primit numele de“chrysanthemum”.
Numele, conferit de către Karl Linne, are semnificația de “floare gălbui –aurie”. În limba greacă , el semnifica, literalmente, “floare de aur” , fiind compus din “chrysos” (aur) si “anthos” (floare).
In China  crizantema este cultivată de peste 3000 de ani. Este menționată de filosoful Confucius pe la anul 500. Era numită ”floarea vieții”sau ”floarea Orientului”. Un vechi proverb chinezesc ne sfătuiește: ”Dacă vrei să fii fericit toată viața, apucă-te și cultivă crizanteme”
 Tao Yanming , primul cultivator de crizanteme menționat documentar , în anul 400 en, a adus faima orașului său,  numit,  după moartea sa , “Juxian” , adică “orașul crizantemelor”.
Crizantema este asociată cu vârsta înaintată și cu înțelepciunea, dar și cu retragerea din viața publică a unui învățat.



In Japonia crizantema a fost adusă de călugării budiști Zen, în anul 400.
Ea devenit un simbol pentru Mikado, fiind reprezentată cu 16 petale asemeni soarelui răsărind.
O legendă japoneză povestește că la începuturile lumii cerul era atât de plin de zei și zeițe încât zeul Izanagi și zeița Izanami au fost trimiși pe pământ, pe un pod de nori.
 Cu această ocazie, zeita Izanami a creat zeii vânturilor, munților, mării, și a murit în timp ce dădea naștere zeului focului. Izanagi a urmat-o pe zeiță pe tărâmul infernal al Nopții Negre, loc în care a fost înfiorat de vederea unor groaznice lucruri și a fost hărțuit de Bătrâna Cotoroanță a Nopții Negre.
Scăpat ca prin minune de fioroasa urmăritoare, Izanami a revenit pe pământ și s-a îndreptat către un râu pentru a face o baie de purificare. S-a dezbrăcat iar atunci când hainele lui au atins țărâna s-au transformat în 12 zei. Bijuteriile lui au devenit flori : una din brătari a luat forma unui crin, o doua pe cea a unui lotus, iar lantul de la găt s-a preschimbat într-o crizantemă aurie.




Timp de 10 secole, emblema japoneză imperială a fost o crizantemă cu 16 petale.
In timpul războiului dinastiilor, care a început in anul 1357 si a durat 55 de ani, fiecare războinic din zona sudică purta o crizantemă galbena, ca un simbol al curajului.
Cea mai înalta distinctie din Japonia este “Ordinul Crizantemei”.
Festivalul anual al bucuriei din Japonia este dedicat crizantemei.
Considerată un simbol al soarelui, crizantema, cu aranjamentul minuțios al petalelor sale, este pentru japonezi  o imagine a perfecțiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu