luni, 1 iunie 2015

Iriși - legende și simboluri (II)


Irișii (stânjeneii) sunt flori care încântă prin culoare şi prin petalele lor catifelate, delicate ca nişte aripi de fluturi. Au o ținută elegantă și un parfum deosebit. Irișii au o valoare simbolică în numeroase civilizații ale lumii.
Iris ensata
(sau hanashobu – iris japonez)


In Japonia, irisul este un simbol oficial al eroismului, ca și crizantema. Există o legendă care spune că lumea zeilor era foarte populată și foarte mulți dintre aceștia au fost trimisi pe pământ. Printre ei se aflau și zeul Izanagi, și zeița Izanami. Aceasta din urmă a creat mai mulți zei, dar a murit atunci când a creat zeul focului. Deși a făcut tot posibilul pentru a o readuce la viață, Izanagi nu a reușit…Atunci când, dorind să facă baie în apa unui râu, și-a lasat brățările de la mână, acestea s-au transformat în superbe flori de iris.
Numărul mare de picturi și gravuri japoneze reprezentând irisul demonstrează importanța sa în cultura niponă.
 Există în Japonia o Sărbătoare a Irisului și parcuri speciale pentru iriși. Acestei flori i s-au dedicat poeme și piese de teatru.
***
De mii de ani irișii au înflorit în jurul bazinului mediteranian care este ținutul lor de origine. Stilizate pe basoreliefuri egiptene antice, (ca și lotusul), gravate pe bijuterii sau obiecte de cult dedicate zeiței Venus de către greci și romani, prezente de asemenea în culturile orientale, ( la persani, evrei și musulmani ) florile de iris au o simbolistică aparte.
Semnificația lor variază în funcție de culoare. O floare galbenă poartă un simbolism solar, o floare albastră un simbolism oniric, o floare albă un simbolism lunar sau puritate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu